În toamna anului 2015 specialiștii Agenției Naţionale Arheologice au cercetat prin săpături de salvare un tumul (notat cu nr. 8) de pe teritoriul orașului Cimișlia. Movila funerară se afla pe prima terasă a malului stâng al rîului Cogâlnic. În procesul cercetărilor, în tumul au fost identificate 10 morminte, 2 aglomerații de oase și ceramică, un complex de cult, șanț circular și o platformă circulară de piatră.
Etapa incipientă de constituire a tumulului 8 de la Cimișlia este legată de mormântul primar nr. 3, datat în perioada târzie a epocii eneolitice (cultura Cernavoda I). Spre est de acest mormânt a fost realizat un complex de cult format din șase gropi, cu resturi de pari de lemn, grupate câte trei în două șiruri paralelele. Ulterior, în jurul mormântului 3 si a complexului de cult a fost săpat un șanț circular, prevăzut cu o intrare dinspre vest. Solul excavat din șanț a format corpul primei mantale, iar peste poalele ei a fost realizată o platformă circulară de piatră. Ulterior, în mantaua de pământ și piatră au fost realizare două morminte (nr. 2 și 8) ale grupului cultural Životilovka din perioada timpurie a epocii bronzului.
Peste o perioadă de timp în prima manta a fost realizat mormântul nr. 6 de către purtătorii culturii Jamnaja și peste întreaga suprafață a tumulului s-a ridicat o manta suplimentară. Un alt mormânt (nr. 2) al culturii Jamnaja a fost săpat deja în pământul mantalei suplimentare existente. Aceste două complexe sunt urmate cronologic de un mormânt atribuit culturii Katakombnaja (nr. 9), două morminte (nr. 7 și 10) atribuite sarmaților și un mormânt (nr. 5) aparținând turanicilor târzii sau tătarilor nogai. Ultimul complex poartă elemente specifice ritului de înmormântare musulman, iar pe oasele craniului scheletului au fost observate urmele a două manipulări intenţionate intra vitam de formă circulară – trepanaţie simbolică, ce au fost realizate cu mulţi ani înainte de deces.
Rezultatele investigațiilor arheologice a tumulului 8 de la Cimișlia prezintă un interes deosebit pentru o cunoaștere mai aprofundată a succesiunii culturilor arheologice care au populat bazinul râului Cogâlnic din eneolitic și până în perioada medievală.
Sergiu Popovici