La fel ca și majoritatea complexelor funerare de acest tip, necropola din sec. IV de la Cojușna (r-nul Strășeni) a fost descoperită întâmplător. În anul 2002, cu ocazia săpării de către dl Sergiu Lupu a unui beci în marginea de E a localității (Fig. 1), au fost scoase la lumină două morminte de înhumație prevăzute cu diferite piese de inventar, între care și un pahar de sticlă. O consemnare sumară despre această descoperire a fost făcută în volumul 4 al lucrării enciclopedice ,,Localitățile Republicii Moldova”, apărut în același an.
Recent au putut fi examinate piesele recuperate din cele două morminte de la Cojușna, păstrate la descoperitor, care ne-a oferit și anumite informații despre complexe și contextul în care s-au găsit obiectele. Ambele morminte ar fi avut orientarea NV-SE, cu scheletele depuse pe spate în poziție întinsă, cu mâinile de-a lungul corpului, fiind aflate la mică distanță unul de altul, la adâncimea de circa 1,2 m și, respectiv, de 1,8 m. Ca inventar, primul mormânt avea în zona craniului scheletului un ulcior lucrat la roată din pastă fină (Fig. 2), iar al doilea – un ulcir de lut roman (Fig. 3), un pahar cilindric de sticlă, decorat cu ove șlefuite (Fig. 4), o fibulă cu piciorul înfășurat de argint (Fig. 5, 1), o cataramă de bronz (Fig. 5, 2) și mai multe mărgele sferoidale mici de sticlă albastră (Fig. 6, 1) și polifațetate de carneol (Fig. 6, 2).
Pe baza practicilor funerare și de port atestate, dar mai ales a inventarului, mormintele de înhumație de la Cojușna, ce fac parte dintr-un cimitir mai mare, se încadrează în cultura Sântana de Mureș-Cerneahov, iar cronologic – în sec. IV d.Hr., mai curând spre mijlocul acestui secol.
Vlad Vornic, Sergiu Popovici, Ion Ciobanu
Fig. 1. Hartă cu marcarea locului descoperirii.
Fig. 2. Ulcior lucrat la roată din pastă fină găsit în mormântul 1.
Fig. 3. Ulcior de lut roman descoperit în mormântul 2.
Fig. 4. Pahar de sticlă descoperit în mormântul 2.
Fig. 5. Fibulă de argint (1) și cataramă de bronz găsite în mormântul 2.
Fig. 6. Mărgele de sticlă (1) și carneol din mormântul 2.
Piesele arheologice urmează a fi transmise la Muzeul Național de Istorie a Moldovei