Între obiectivele arheologice reperate pe traseul gazoductului Ungheni-Chișinău figurează și o așezare din evul mediu târziu (sec. XV-XVII), situată pe moșia satului Vălcineț, la circa 2,3 km S de localitate, pe partea dreaptă a primului iaz de pe râul Bâc. Situl a fost descoperit în anul 1962, cu ocazia amenajării digului iazului amintit, când s-a distrus un număr mare de morminte de înhumație. La scurt timp, A. Nudelman și G. Sergheev au efectuat două deplasări pe teren, constatând că cea mai mai mare parte a cimitirului a fost distrusă prin lucrările de excavație. Totodată, în zona aferentă a fost identificată o așezare din evul mediu târziu.
În anii 2017-2018, pe situl medieval de la Vălcineț au fost efectuate cercetări perieghetice amănunțite, iar pe axul gazoducutlui au fost trasate două secțiuni lungi. De pe suprafața așezării au fost adunate mai multe fragmente de vase lucrate la roată, caracteristice evului mediu târziu și diferite piese de inventar, dintre care remarcăm un fals de aspru otoman argintat de la sfârșitul sec. XVI, o cruciuliță, o pensetă, un inel două piese de centură de bronz și o fusaiolă realizată dintr-un fragment ceramic.
În cuprinsul secțiunilor practicate au fost deocamdată identificate o locuință adâncită, din care provine și o monedă de argint poloneză de la mijlocul sec. XVI, un cuptor de bucătărie în aer liber, gropi menajere etc.
Săpăturile arheologice preventive în vederea descărcării de sarcină arheologică a terenurilor din zona proiectului de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău sunt finanțate de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii.
Vlad VORNIC
Sursa Video mir24.tv