Cercelul de aur în formă de amforetă de la Medeleni. Printre diversele piese arheologice valoroase descoperite în ultimele decenii pe teritoriul Republicii Moldova un loc proeminent îl ocupă cercelul în formă de amforetă din aur filigranat de la Medeleni (com. Petrești, r-nul Ungheni). Această podoabă de cap, considerată de unii specialiști drept pandantiv, este prevăzută cu o verigă de suspensie și 11 lănțișoare (dintre care două lipsesc din antichitate). Amforeta prezintă patru tortițe și are corpul bitronconic, gâtul tronconic, gura rotunjită, acoperită cu o foiță de aur, piciorul evazat, terminat printr-un postament prismatic. Corpul amforetei este decorat pe umăr și la bază cu brâie din granule mici, iar în zona dintre brâie și diametrul maxim – cu câte patru spații în formă de inimioare, umplute cu pastă sticloasă de culoare alburie. Lănțișoarele sunt lucrate din sârmulițe subțiri, împletite în patru, prezentând la capete câte un pandantiv format dintr-o sârmuliță cu veriguță, pe care sunt prinse câte o mărgică din pasta sticloasă sferoidală de culoare albă, o piesă din tablă de aur de formă semisferică, perforată în centru, sub care se găsesc câte o mărgică mică de sticlă albastră. Piesa este din aur cu proba 900 0/00, având greutatea totală de 9,47 g. Lungimea podoabei este de 53 mm, diametrul maxim al amforetei – 14,5 mm, iar lungimea lănțișoarelor – 42 mm.
Podoaba de cap la care ne referim provine dintr-un mormânt de înhumație descoperit întâmplător pe data de 9 februarie 2015, în cursul lucrărilor de reconstrucție a sistemulului de irigare Blindești din cadrul Programului Compact, finanțat de Guvernul SUA. Imediat după ce directorul Muzeului de Istorie și Etnografie Ungheni, dl Vasile Iucal, ne-a informat despre această decoperire arheologică, care s-a dovedit a fi una spectaculoasă, specialiștii Agenției Naționale Arheologice au întreprins o deplasare la Ungheni și Medeleni, pentru recuperarea de la Inspectoratul de Poliție a pieselor de patrimoniu arheologic și pentru prospectarea pe teren a locului descoperirii arheologice. Ulterior, în zona afectată de lucrările de excavare au fost efectuate săpături arheologice de salvare, finanțate de Fondul Provocările Mileniului Moldova, descoperindu-se alte patru morminte de înhumație prevăzute cu diferite piese de inventar și un șanț ritual, care aparțin unui cimitir sarmatic de mari dimensiuni din sec. I-II d.Hr.
Piesa de podoabă în discuție, împreună cu celelalte descoperiri arheologice de la Medeleni, a fost publicată de autorii săpăturilor în diferite articole, fiind inclusă recent și în lucrarea semnată de Ana Niculiță, editată de Muzeul Național de Istorie a Moldovei: „Catalog. Piese de giuvaergerie antică din colecțiile Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Chișinău 2018”.
Astăzi cercelul de aur în formă de amforetă de la Medeleni, care este deocamdată unicat pentru întreg spațiul carpato-nistrean, se găsește în Sala Tezaur a Muzeului Național de Istorie a Moldovei din Chișinău.