Sesiunea de Rapoarte Arheologice (campania 2022)

În ziua de  16 mai 2023, sub egida Ministerului Culturii și a Comisiei Naționale Arheologice, și-a desfășurat lucrările Sesiunea Națională de Rapoarte – Cercetări arheologice în Republica Moldova, Campania 2022.

Reuniunea științifică a fost organizată, în parteneriat, de Agenția Națională Arheologică și Muzeul Național de Istorie a Moldovei, cu prilejul Nopții Europene a Muzeelor și Zilei Internaționale a Muzeelor,  marcate în acest an pe data de 13 și, respectiv, 18 mai.

În cadrul sesiunii, care a avut loc la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, au fost prezentate în total 21 de comunicări științifice. O parte dintre acestea vizează cercetările arheologice preventive și/sau de salvare coordonate de Agenția Națională Arheologică, printre care se evidențiază siturile de pe traseul liniei electrice Vulcănești-Chișinău: fortificațiile liniare Valurile lui Traian; 4 tumuli (de pe moșiile localităților Congaz, Novosilovca și Burlăceni); așezarea stratificată de la Hansca-Livadă. Rezultate importante au furnizat investigațiile din așezarea culturii Cucuteni-Tripolie de la Nișcani și cele realizate în cadrul orașului Hoardei de aur (sec. XIV) de la Costești-Gârlea (r-nul Ialoveni). De asemenea, menționăm investigațiile preventive și sistematice din orașul Chișinău, coordonate de dr.hab. Sergiu Musteață, care s-au soldat cu rezultate deosebit de importante. Este de remarcat și comunicarea privind cercetările de salvare din situl pluristratificat de la Lipoveni, prezentată de dr. Sergiu Matveev și dr. Vlad Vornic, care au oferit descoperiri interesante datând din epoca fierului, evidențiindu-se, în special, cele din sec. I-II d. Hr.

Dintre comunicările privind cercetările sistematice, sunt de subliniat cele privind investigațiile coordonate de dr. Aurel Zanoci și dr. Octavian Munteanu, care vizează descoperiri din microzonele Saharna și Orheiul Vechi, datând din epoca fierului și evul mediu timpuriu. Un interes deosebit a suscitat și comunicarea prezentată de dr. Ghenadie Sîrbu, privind cercetările non-invazive interdisciplinare, efectuate de o echipă mixtă moldo-germană, în situl eneolitic  Trinca-La șanțuri. Rezultate inedite au fost prezentate de Marian Vasilache din cercetările din microzona Stolniceni (r-nul Edineț), realizate în baza unui proiect moldo-german.

La final participanții au subliniat necesitatea dezvoltării investigațiilor arheologice non-invazive cu aplicarea tehnologiilor moderne și metodelor interdisciplinare, ce se impun a fi și extinse în perioada următoare.

Programul sesiunii și rezumatele comunicărilor pot fi găsite aici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *