Lucrările de restaurare a cuptoarelor medievale, care au fost descoperite în satul Vorniceni-Gura Văii din raionul Străşeni acum şapte ani, ar putea fi reluate graţie unui proiect de finanţare naţională. Cercetătorii îşi doresc ulterior includerea acestora în circuitul turistic. Cele două complexe de olărit datează din secolul al XIV-lea şi ar putea deveni o atracţie turistică importantă, susţin specialiştii, relatează Moldova 1.
Cele doua cuptoare medievale de ars lut au fost descoperite din întâmplare în toamna anului 2013, în curtea unei bătrâne. Mătuşa Maria şi acum îşi aminteşte acea zi când unul dintre fii ei săpa o groapă în grădină. S
„Un băiat de al meu a început să sape o groapă şi a dat acolo de ceva deosebit. A anunţat deodată la primărie şi au venit aici, s-au uitat şi au zis să nu mai săpăm nimic şi au început a lucra”, spune Maria Diaconu, locuitoare a satului Vorniceni.
Atunci s-a încercat conservarea obiectelor de importanţă istorică prin implicarea unui specialist din România şi cu sprijinul financiar al istoricului Ion Ursu. Totuşi, acestea s-au stopat din lipsa unor finanţări ulterioare. Între timp, unul dintre cuptoare a degradat din cauza apelor subterane.
„Constatăm că mai ales în 2017, când a fost acea ninsoare din aprilie, zona de mijloc dintre aceste cuptoare, fiind şi o groapă menajeră medievală şi fiind golită de materiale arheologice, atunci au apărut apele subterane şi acel cuptor care a fost şi mai prost păstrat atunci a degradat mai tare şi s-a dezafectat”, a declarat directorul Agenţiei Naţionale Arheologie, Vlad Vornic.
Cuptoarele au fost descoperite la o adâncime de un metru. Săpăturile au fost efectuate în perioada 2013-2014. Arheologul Vlad Vornic spune că spre partea de jos a pantei există probabilitatea ca să existe şi alte construcţii medievale de acest fel.
„Sigur în timpul apropiat se vor face anumite sondări, poate şi o cercetare magnetometrică în această zonă şi apoi poate sigur săpături şi sperăm mult, fiind un prim caz în Republica Moldova de conservare a unor asemenea cuptoare de olărie şi complexe arheologice în general în aer liber, să le muzeificăm şi să le valorificăm din punct de vedere turistic”, a mai declarat Vlad Vornic.
Potrivit autorităţilor locale, există şansa ca procesul de conservare a acestor două cuptoare de olărit să fie încheiat, graţie unui nou proiect finanţat din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională.
„Am aplicat acum împreună cu Agenţia de Dezvoltare Regională Centru, Consiliul Raional Străşeni şi alte câteva primării, un concept ca să fim finanţaţi în scopul reabilitării acestor obiective. Am înţeles că la prima fază am fost aleşi pentru a fi finanţaţi. Sperăm să trecem şi celelalte faze şi până la urmă să ne vedem cu rezultate în ceea ce priveşte domeniul turistic”, a declarat primarul de Vorniceni, Vasile Tofan.
Potrivit specialiştilor, asemenea complexe arheologice sunt unice în ţara noastră.
Sursa TRM.MD