În lunile mai-iunie 2018 Agenţia Naţională Arheologică a întreprins cercetări arheologice preventive în perimetrul necropolei tumulare de pe teritoriul localităţilor Giurgiuleşti şi Cîşliţa-Prut, r-nul Cahul, aflate în zona de construcţie a drumului M3 Chişinău-Giurgiulești. Ansamblul arheologic la care ne referim reprezintă o concentrare de movile funerare dispuse în două rânduri pe terasa a doua a râului Prut şi pe partea vestică a drumului de ţară numit de localnici şi Drumul Mare, care străbate pe axa nord-sud Câmpia Prutului Inferior. La momentul identificării și înregistrării (anul 1993), complexul de situri număra nouă tumuli, care puteau fi observați cu ochiul liber, iar mai recent, pe baza diferitor hărți, a imaginilor satelitare și a cercetărilor de suprafață, au putut fi documentate 46 de movile funerare. Grupul tumular se întinde pe o distanţă de 4,5 km pe teritoriul a două localităţi: Giurgiuleşti și Câşliţa-Prut.
Între siturile funerare de pe Drumul Mare cercetate în anul 2018, drept urmare a încheierii unui contract între Agenţia Naţională Arheologică şi Administraţia de Stat a Drumurilor, se numără și tumulul 9-La Mohilă de la hotarul de SE al moșiei satului Cîșlița-Prut.
Tumulul 9–La Mohilă se găsea la 3,15 km SE de satul Cîşliţa-Prut şi la 3,91 km NNE de Movila Mare de pe teritoriul satului Giurgiulești, pe traseul drumului proiectat M3, în porţiunea de ocolire a localităţilor Slobozia Mare, Cîşliţa-Prut şi Giurgiuleşti (Fig. 1) . Acest tumul a fost amplasat în capătul nordic al necropolei tumulare menționate, care are movilele dispuse într-un şir pe platoul intersectat longitudinal de un drum de ţară numit de localnici Drumul Mare, fiind flancată în extremitatea sudică de tumulul 1-Movila Mare de la Giurgiuleşti. Situl funerar cercetat avea înălţimea de circa 2,5 m, iar diametrul de aproximativ 70 m.
Drept rezultat al investigaţiilor arheologice, au fost descoperite 22 de morminte (Fig. 2; 3; 4), care se atribuie la două culturi arheologice din epoca bronzului. În procesul de cercetare au fost identificate trei etape de construcţie a tumulului, toate mantalele fiind ridicate deasupra complexelor funerare ce aparţineau culturii Iamnaia. Prima manta, cea mai timpurie, este în legătură directă cu mormântul 22, care avea groapa prevăzută cu treaptă de dimensiuni mari, orientată pe axa vest-est, şi scheletul, în poziţie chircită pe spate, cu capul dispus spre vest (Fig. 5). Tot cu prima manta pot fi puse în legătură gropile 2-5 și mormântul 14 (cenotaf). Toate complexele din această primă fază de funcționare a tumulului sunt lipsite de inventar. Deasupra mormântului 2, care este triplu (Fig. 6), a fost ridicată a doua manta de pământ, ulterior mai fiind săpate secundar alte morminte ale culturii Iamnaia şi anume cele marcate cu nr. 1, 7, 11, 15, 20, 19 şi 10. Cea de-a treia manta s-a ridicat peste mormântul 8, mai târziu fiind efectuate și alte înmormântări Iamnaia. Ultima fază cultural-cronologică este reprezentată de trei (?) morminte aparţinând culturii Sabatinovka, care sunt concentrate în sectorul de sud-est al tumulului. Drept piese de inventar în diferite morminte de tip Iamnaia ale tumulului 9 de la Cîșlița-Prut au fost descoperite două vase de lut, un toporaş de piatră şi o aşchie de silex.
Studiul paleoantropologic al resturilor scheletice descoperite în tumulul 9 de la Cîșlița-Prut a scos în evidenţă informaţii interesante. În total au fost analizate 24 schelete umane, din care 15 provin de la indivizi adulţi (13 bărbaţi şi 2 femei) şi 9 de la sub-adulţi (copii). Din punct de vedere tipologic, subliniem predominanţa elementelor proto-europoide gracilizate la bărbaţi şi un amestec de caracteristici est-europoide şi mediteranoide la femei. Studiul paleopatologic a relevat o serie de patologii osoase şi dentare, dar şi traumatisme, care aduc noi informaţii referitoare la starea de sănătate şi activităţile cotidiene ale acestor comunităţi preistorice.
Ion CIOBANU, Angela SIMALCSIK,
Vlad VORNIC, Serghei AGULNICOV
https://www.facebook.com/AgentiaNationalaArheologica/videos/1024422774349486/ https://www.facebook.com/AgentiaNationalaArheologica/videos/1031877460270684/
Lista figurilor
Fig. 1. Poziţia topografică a tumulului 9-La Mohilă de la Cîşliţa-Prut.
Fig. 2. Planul general al tumulului 9-La Mohilă.
Fig. 3. Vedere asupra sfertului nord-estic cercetat al tumulului 9-La Mohilă.
Fig. 4. Vedere dinspre vest asupra porţiunii de mijloc a martorului central.
Fig. 5. Mormântul 22.
Fig. 6. Mormântul 2.