Un reportaj pentru emisiunea Matinal de Week-end de la Radio Moldova despre o manifestare culturală la Mereni

Vineri, 24 septembrie 2021, Agenția Națională Arheologică a organizat, în colaborare cu Muzeul de Istorie și Etnografie Mereni, vernisarea expoziției fotografice itinerante Patrimoniul istorico-arheologic al raionului Anenii Noi: documentare, cercetare, valorificare. Evenimentul a avut loc în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, care în anul curent s-a desfășurat cu genericul Patrimoniul incluziv și divers, având drept scop familiarizarea publicului larg, în special însă a tinerei generații, cu numărul și starea generală a siturilor arheologice din raionul Anenii Noi, cu o referire specială la satul Mereni.
În calitate de oaspeți de onoare au participat la această manifestare domnul dr. habilitat Gheorghe Postică, domnul primar de Mereni Valentin Vieru și dl Ion Baciu, șef Direcție Cultură și Turism al raionului Anenii Noi (toți originari din satul Mereni), care au adresat celor prezenți cuvinte de salut și îndemnul de a cunoaște patrimoniul moștenit de la strămoși pentru a-l ocroti și valorifica. La fel, menționăm prezența la muzeu a doamnei Tatiana Balan, jurnalista în teritoriul raionului Anenii Noi de la Radio Moldova.
Domnul Vlad Vornic, director general al Agenției Naționale Arheologice, a prezentat o amplă informație bine documentată și actualizată despre patrimoniul arheologic al raionului Anenii Noi, care include un număr de circa 250 de situri. Amplasat în zona central-sud-estică a Republicii Moldova, spațiul acestui raion a beneficiat de o atenție sporită din partea cercetătorilor-arheologi, fiind studiat nu numai prin periegheze, ci și prin destul de numeroase săpături arheologice încă din anii 1950 până în prezent: Cetățuia Calfa (Gh. Cebotarenco, 1959-1968; V. Vornic 2020), Anenii Noi (I. Rafalovici, 1960), Delacău și Cobusca Veche (Em. Rikman, 1958), Troița Nouă (Em. Rikman, 1966), Chetrosu, Gura Bîcului și Roșcani (E. Iarovoi, V. Dergaciov, I. Borziac, 1980), Mereni (Gh. Postică, V. Dergaciov, E. Sava, 1986-1987), Varnița (Al. Levinschi, 1993), E. Sava, Al. Levinschi, I. Tentiuc, 2014) etc.
Remarcăm faptul că în acea zi un grup de elevi din clasa a IX-a de la Liceul Teoretic „Emil Nicula”, ghidați de distinsele doamne profesoare de istorie Tatiana Racu și Veronica Stratu, au beneficiat de o lecție interesantă la muzeu, interacționând cu specialiști de renume din domeniul arheologiei.
Adresăm mulțumiri tuturor invitaților și participanților la această manifestare, îndeosebi doamnei Tatiana Balan, care a realizat un reportaj de la acest eveniment de la muzeul din Mereni, lansat în emisie la Radio Moldova în data de 2 octombrie 2021.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *