CERCETĂRILE ARHEOLOGICE PREVENTIVE DIN ANUL 2018 ÎN SITUL ARHEOLOGIC SAGAIDAC II (S. SAGAIDAC, R-NUL CIMIȘLIA)

Descoperit în anul 1981, obiectivul arheologic cu mai multe nivele de locuire Sagaidac II este situat la 0,8 km SV de satul Sagaidac, la baza pantei vestice a unei văi orientate N-S,  fiind parțial distrus de lucrările de amenajare a unui iaz de acumulare a apei, executate în anii 90 ai secolului trecut (Fig. 1, 1).  Cu ocazia demarării lucrărilor de construcție  a drumului proiectat M3 Chișinău-Cimișlia-Vulcănești-Frontiera cu România, în anul 2018 în perimetrul așezării în cauză au fost desfășurate cercetări arheologice preventive cu scopul descărcării de sarcină arheologică a zonei  afectate de proiectul menționat.

Urmare a săpăturilor efectuate,  a fost cercetată o suprafață de 1230 mp, fiind descoperite 50 de complexe arheologice (un cuptor de uz casnic, o locuință adâncită și 48 de gropi menajere), care datează din epoca romană (sec. III d. Hr. și sec. IV d.Hr.) și evul mediu timpuriu (sec. VIII–IX d.Hr.).

Orizontul cultural mai vechi, identificat cu prilejul cercetărilor noastre, corespunde unei așezări atribuite așa-numitului „grup cultural Etulia” din sec. III d.Hr. Vestigiile arheologice aparținând acestui orizont cultural-cronologic sunt reprezentate printr-un cuptor de bucătărie, câteva gropi și fragmente ceramice, provenind de la amfore romane, vase lucrate la roată din pastă fină și recipiente modelate cu mâna din pastă grosieră. Dintre complexe, se remarcă cuptorul de uz casnic (Fig. 1, 2), care consta din cuptorul propriu-zis și o groapă de aprovizionare cu combustibil. Un interes aparte prezintă vatra instalației de foc, care era constituită din două straturi de lipitură, aplicată peste fragmente de vase lucrate la roată și cu mâna (Fig. 1, 3-9).

Marea majoritate a  gropilor descoperite, care au forme și dimensiuni diferite (Fig. 2, 1, 2), se atribuie unei așezări de tip Sântana de Mureș-Cerneahov din sec. IV d.Hr. Aceluiași orizont aparțin și cele mai multe dintre materialele recuperate: ceramică cenușie lucrată la roată din pastă fină sau zgrunțuroasă și romană de import (Fig. 1, 5-7), un  jeton și două fragmente de pahare de sticlă, diferite ustensile de uz casnic și alte obiecte, lucrate din metal, piatră și os.

Așezării medievale timpurii din sec. VIII-IX îi aparțin o locuință adâncită  de formă rectangulară, prevăzută cu un cuptor de piatră (Fig. 2, 2),  și o groapă menajeră alăturată (nr. 32) (Fig. 4, 4), ambele complexe  conținând un inventar relativ bogat, ce consta din olărie specifică lucrată cu mâna (Fig. 2, 8), străpungătoare de os și alte piese.

 

 

 Vlad Vornic, Ion Ciobanu, Sergiu Popovici,

Natalia Pașenciuc, Adrian Iorga, Dumitru Avram

Fig. 1. Ortofotoplanul sitului Sagaidac II (1), cuptor de bucătărie (2) și ceramică lucrată cu mâna (3, 5, 6) și la roată din pastă fină de culooare roșietică  (4) și cenușie (7-9) din sec. III d.Hr.

Fig. 2. Gropile 30 (1), 32 (4) și 33 (3), locuința adâncită (2) și ceramică romană (5), lucrată la roată din pastă zgrunțuroasîă  sau fină și modelată cu mâna  (8) din sec IV (1, 2, 5-7) și VIII-IX (2, 8).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *